Lukuja, jotka on vaikea uskoa todeksi

Todella yksinkertainen ratkaisu voi saada aikaan vaikuttavuutta, jota on vaikea uskoa. Merkittävänä tekijänä on ollut yksi pieni asia: päivittäinen työpaikkaliikunta. Kun henkilöstö alkaa taukoliikkumaan päivittäin, vuodessa voidaan tehdä useiden satojen tuhansien euroja säästöjä tuki- ja liikuntaelinsairauspoissaoloista työtehon lisäämisestä puhumattakaan.

American Express Global Business Travelin (GBT), entisen SMT:n toimitusjohtaja Kirsi Paakkari pudottelee kovia lukuja johtamansa yrityksen sairauslomien pienentymisestä. ”Tammi-syyskuun aikana 1–3 päivää kestävät sairauslomat tukielinvaivojen kohdalla ovat vähentyneet 58 prosenttia ja 4–10 päivää kestävät sairauslomat 38 prosenttia”, Paakkari sanoo.

Työhyvinvointiin liittyvissä projekteissa ja hankkeissa ongelmana on usein ollut se, että kaikkia henkilöstön ihmisiä on ollut vaikea saada osallistumaan. Liikuntasetelit, erilaiset teemapäivät, harrastekerhot ja aktiviteetit uppoavat vain tiettyyn osaan, reiluun pariin kymmeneen prosenttiin henkilöstöä. ”Ne, jotka liikkuvat muutenkin, osallistuvat ja käyttävät näitä mahdollisuuksia, mutta sitten on iso osa väkeä, jotka eivät käytä näitä hyväkseen”, Administerin toimitusjohtaja Peter Aho sanoo. Tuli löytää keino, miten päästä kiinni siihen porukkaan, joka ei liiku. Liikkumattomaan porukkaan vaikuttaminen on avain saada tulosta ja vaikuttavuutta aikaan.

Hyvinvointi ja sen edistäminen lähtevät työyhteisön sisältä 

Keppi & Porkkana -hyvinvointimallissa hyvinvointi ja sen edistäminen lähtevät työyhteisön sisältä. Organisaatioon valmennetaan Tulenkantajia, jotka toimivat organisaation sisällä parhaina tsemppareina ja päivittäisinä taukoliikuttajina omille työkavereilleen. Tulenkantajien valmennuksen takana on lajina painonnosto, joka lisää liikkuvuutta, koordinaatiota, vahvistaa luustoa iskutuksen kautta sekä aktivoi elimistölle tärkeitä lihaksia, jotka kehittävät tuki- ja liikuntaelimistöä. ”Kysymys on vain 5–10 minuutista päivässä”, Keppi & Porkkanan Matti Vestman sanoo.

Aho ja Paakari ovat huomanneet, että Vestmanin yhteisöllistäminen on aktivoinut porukkaa erinomaisesti.

”Meillä noin kaksikolmasosaa väestä on tässä mukana, mikä on enemmän kuin aiemmissa työhyvinvointihankkeissa”, Kirsi Paakkari toteaa. ”Ihmiset ovat kyllä tykänneet todella paljon. Tämä tuo samalla hyvää yhteisöllisyyttä työpaikalle, mutta onhan tässä tietysti oma lehmä ojassa, sairauspoissaolojen vähentäminen”, Peter Aho kiteyttää.


Kokemus ja laaja tietopohja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista tekevät meistä parhaan kumppanin

Voisimmeko olla avuksi luomassa organisaatioosi parempaa hyvinvointia? Ota yhteyttä, keskustelemme mielellämme erilaisista toteutusvaihtoehdoista. 

Ota yhteyttä asiantuntijaan ja varaa aika maksuttomaan sparraukseen.

Samankaltaiset artikkelit